Boerenkoolschotel

20 Oktober 2020/ Geschreven door Simone

Recept: Boerenkoolschotel

Dit is echt een heerlijke winterkost! Wat oorspronkelijk begon als een zuurkoolschotel is nu omgetoverd tot een lekkere boerenkoolschotel die heerlijk is bij koud, regenachtig weer.

Zuurkool gaat er bij ons, op manlief na, niet echt in. Maar het idee van deze schotel is geweldig dus hebben we het aangepast en is de zuurkool vervangen door boerenkool waardoor we nu “Jippie” te horen krijgen als onze meiden horen dat we dit gerecht gaan eten.

Je kan dit gerecht zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Moeilijk: boerenkool van het land en dan zelf schoonmaken en kleinsnijden. Aardappelpuree van eigen aardappelen maken. Makkelijk: lekker kant-en-klare boerenkool uit de winkel en aardappelpuree waar je alleen wat water en/of melk hoeft toe te voegen.

Jou keuze!

Tip: Je kan de spekjes en de rookworst ook door elkaar mixen en niet laag voor laag in de ovenschaal doen.


Boerenkoolschotel

Aantal: 4 personen

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 350 gram Boerenkool
  • 200 gram Spekjes
  • 200 gram Katenspek
  • 1 zakje Aardappelpuree
  • 1 Rookworst
  • Boter om de schaal in te vetten
  • Paneermeel

Benodigdheden:

  • 2 Pannen
  • 1 Koekenpan
  • Schaal
  • Spatel
  • Garde
  • Mes
  • Schaar
  • Ovenschaal

Bereidingswijze:

  1. Doe de boerenkool in de pan en voeg water toe. Zet het aan de kook.
  2. Doe de rookworst in de pan en onder water. Laat het op een laag pitje garen.
  3. Kook de boerenkool 15 minuten gaar. Laat de rookworst ook voor 15 minuten in het water (tenzij de verpakking anders aangeeft).
  4. Doe de spekjes in de koekenpan en zet het vuur op middelhoog en bak ze lekker aan.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  7. Bereidt de aardappelpuree volgens de verpakking.
  8. Wanneer de rookworst klaar is snij je deze in plakjes.
  9. Nu kan je beginnen met het opbouwen van je schotel. Als eerst doe je een laagje aardappelpuree. Hierna volgt een laag boerenkool, 2 plakken katenspek en de spekjes.
  10. Weer volgt een laag aardappelpuree, dan de boerenkool, 2 plakjes katenspek en nu kan je de rookworst er bovenop leggen.
  11. De laatste laag is een laagje aardappelpuree en de resterende katenspek. Deze draai je een beetje zodat ze, als een soort kokertjes, op je aardappelpuree komen te liggen.
  12. Strooi wat paneer meel over de bovenste laag en eventueel wat boter zodat de katenspek knapperig wordt.
  13. Zet de ovenschotel voor 25 minuten in de oven.

Nu moet ik wel zeggen dat het een machtig en vol gerecht is en , wanneer je dit wilt, je altijd de hoeveelheid van de ingrediënten kan verhogen of verlagen.

Tip: Lekker wat jus er over heen is heerlijk!

Eet smakelijk!

Liefs Simone


Deze recepten zij ook leuk!

Vindt je dit recept leuk? Dan vind ik het natuurlijk super leuk wanneer je hem deelt met anderen!