Glutenintolerantie

17 November 2020/ Geschreven door Simone

Blog: Gluten-intolerantie

Glutenintolerantie, ook wel Coeliakie genoemd, is een chronische (auto-immuun) ziekte waarbij het lichaam ontstekingsreacties geeft, in de dunne darm, op het eten van gluten. Deze reacties zorgen ervoor dat de darmvlokken in de dunne darm kapot gaan. Wanneer deze ontstekingsreacties langdurig plaatsvinden zullen, uiteindelijk, de voedingsstoffen niet meer goed door het darmslijmvlies opgenomen worden.

Wat zijn Gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende soorten granen. Gluten zorgen ervoor dat, o.a., je brood lekker zacht en luchtig is. Gluten komen, bijvoorbeeld, voor in de volgende granen:

  • Tarwe
  • Spelt
  • Rogge
  • Gerst
  • Kamut

Dit houdt in dat gluten dus ook voorkomen in producten die gemaakt worden van deze granen. Het gaat hier dus niet alleen simpel over brood maar ook, o.a., over:

  • Koekjes
  • Taart & Cake
  • Bindmiddel
  • Sauzen
  • Paneermeel
  • Vulmiddel
  • Snoep
  • Soep
  • Repen
  • Wraps
  • Pasta’s
  • Niet voedingsmiddelen zoals: verf, klei, potloden, shampoo, medicijnen

Klachten

Dit is een wat lastiger gedeelte van gluten-intolerantie. Omdat ieder lichaam anders is zijn de klachten dus ook, per persoon, verschillend. De klachten die ik heb, heeft mijn dochter niet en de klachten die zij heeft heb ik niet allemaal.

Klachten die kunnen wijzen op gluten-intolerantie zijn, o.a.:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Verstopping
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Opgezette buik

En omdat het zo moeilijk is om te bepalen welke (vage) klachten nu specifiek gluten-intolerantie klachten zijn, lopen er nog heel veel mensen rond die het wel kunnen hebben maar van niets weten. Dit komt mede omdat er nog zoveel onduidelijk is hierover en artsen dus niet snel de link hiermee leggen (zo is het bij mij ook gegaan).

Het is zelfs zo dat, volgens onderzoek van het NCV, geschat wordt dat ongeveer 170.000 mensen in Nederland deze ziekte hebben en dat maar 20% het weet. Er zijn dus nog zoveel mensen die, onwetend, met deze ziekte rondlopen!

Afb. gezonde darm.

Afb. beschadigde darm

Is het erfelijk?

Dat is een goede vraag. Om te beginnen: ik ben geen arts. Ik kan dus ook geen wetenschappelijk antwoord hierop geven. Ik kan je alleen vertellen wat ik geleerd heb tijdens mijn studies en wat ik nu hoor en lees.

Omdat er nog zoveel onbekenheid is over deze ziekte is het moeilijk om een ja of nee op deze vraag te antwoorden. Het is niet dat het afhangt van 1 ding. Er spelen diverse factoren mee. Op dit moment zijn deze factoren bekend:

  • Omgevingsfactoren
  • Genetische factoren
  • Gevoeligheidsfactoren

Maar om duidelijk te zijn: ook als is de aanleg genetisch bepaald, houdt dat nog niet in dat je ook daadwerkelijk deze ziekte krijgt.

Ik moet er wel bij zeggen dat wanneer er een familielid, in eerste graad (ouders, broers, zussen, kinderen), is met gluten-intolerantie, de kans verhoogd naar 10% dat jij het eventueel ook zou kunnen krijgen. Hebben, bijvoorbeeld, beide ouders deze ziekte dan verhoogd het percentage naar 19%

Tip: wanneer er iemand in de familie gluten-intolerant is, laat je onderzoeken!

Ik heb glutenintolerantie, en nu?

De eerste keer dat ik te horen kreeg wat ik moest doen, schrok ik echt. Ik dacht: “Serieus?”, “Kan het echt niet anders?”. Maar de enige oplossing, vooralsnog, is een levenslang glutenvrij dieet.

Wanneer je je netjes aan dit dieet houdt, dat zullen de klachten afnemen en is er grote kans dat je darm hersteld. Maar vergeet niet dat het echt een strikt dieet is want zelfs een broodkruimel kan je weer klachten gaan geven.

Maar zorg dat je deze reis niet alleen aangaat, ga op zoek naar een diëtiste dier hier in gespecialiseerd is. Hij of zij kan je dan helpen om te zorgen dat je alles weer op de rails gaat krijgen.

Veel Succes!

Liefs Simone

p.s. Lees ook mijn artikel over kruisbesmetting!

Bron: Foto’s van de gezonde en beschadigde darm zijn afkomstig van NCV.