
18 Augustus 2020/Geschreven door Simone
Tips & Tricks: Hoe bewaar je glutenvrij brood?
Wanneer je net als ik een echte broodeter bent en je moet opeen glutenvrij gaan eten dan is het vinden van een goed brood (of recept) al een ding, laat staan het bewaren van dat brood!
In principe wordt er aangegeven dat een glutenvrij brood 3 dagen houdbaar is wanneer je hem in een trommel of kast zou bewaren. Mijn eigen ervaring is toch wel dat op dag 3 het brood al aardig droog begint te worden of, bij sommige merken (en met een beetje pech), het zelf als begint te schimmelen!
Zelf bewaar ik mijn glutenvrij brood in de diepvriezer, of het nu gekocht brood is of zelf gemaakt brood. Ik vindt de vriezer een prettigere oplossing. Voornamelijk omdat wij, hier thuis, met 2 personen glutenvrij eten en ik dus al meerdere broden moet kopen (gemiddeld gaan er bij ons 6 -8 broden per week door heen).
Wist he trouwens dat je ingevroren glutenvrij brood tot 6 maanden kan bewaren in je vriezer?
Nu zijn er natuurlijk wel een aantal tips die ik je kan meegeven voor het bewaren van je glutenvrije brood:
- Wanneer je je brood in de vriezer bewaard. is het verstandig om het te verdelen en apart te verpakken. Dit voorkomt dat het aan elkaar plakt.
- Ontdooi je brood op tijd want het lekkerste brood krijg je wanneer het, volledig, op kamer temperatuur is.
- Heb je haast met ontdooien? Gebruik dan een tostirooster in plaats van de magnetron. In de magnetron wordt je brood sompig.
- Vries ontdooid brood niet weer opnieuw in!
- Buiten de kast kan je je brood het beste op een donkere plek bewaren.
- Om eventuele condens tegen te gaan zou je een paar kleine gaatjes in de zak kunnen prikken.
- Laat je vers gebakken brood eerst volledig afkoelen voor dat je het gaat invriezen.
- Bewaar je glutenvrije brood altijd in een aparte vriesvak en niet in dezelfde la als “normaal” brood.
Hopelijk heb je wat aan deze tip!
Veel succes!
Liefs Simone