24 April 2020/ Geschreven door Simone
Recept: Speculaaskoek
Inmiddels zal je wel begrepen hebben dat ik toch wel een beetje gek ben op speculaas!
Ik vindt het gewoon zo’n lekkere smaak. Dat kruidige en nootachtige maakt het voor mij gewoon lekker. En daarom probeer ik zoveel mogelijk recepten te bedenken waarin speculaas zit.
Misschien is het ook wel omdat ik, tot dusver, nog niet echt lekkere alternatieven heb gevonden die gluten- en lactosevrij zijn. Of je stopt het in je holle kies zo klein of de smaak is er niet na of het is gewoon belachelijk duur!
Gluten- en lactosevrij eten is op zich geen probleem maar soms mis je gewoon producten die je eerst wel mocht eten en nu niet meer. En dat is bij mij speculaas…
Deze speculaaskoek is niet echt een koek puur sang. Hij is namelijk nog wat zacht van binnen. Maar ik vind hem juist daarom eigenlijk gewoon lekker. Het is gewoon wat anders dan een standaard koek.
Tip: Je kunt er, eventueel, ook nog amandelschaafsel boven op doen.
Speculaaskoek
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 45 minuten
Ingrediënten:
- 200 gram (lactosevrije) Boter
- 150 gram (glutenvrije) Havermeel
- 125 gram Kokosbloesemsuiker
- 75 gram Amandelmeel
- 2 el (lactosevrije) Melk
- 2 el Speculaas- of Koekkruiden
- 1 ei
Benodigdheden:
- Kleine pan
- Vuurbestendig schaaltje
- Keukenmachine
- Bakblik
- Spatel
- Keukenkwast
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Smelt de roomboter. Dit kan je au bain-marie doen (doe een beetje water in een pannetje en doe daarboven op een vuurbestendig schaaltje met het boter en laat het langzaam smelten) of in de magnetron als je iets minder tijd hebt.
- Meng alle droge ingrediënten (amandelmeel, havermeel, speculaaskruiden, zout en kokosbloesemsuiker), in een aparte mengkom, goed door elkaar. Tijdens het mengen voeg je langzaam de gesmolten boter toe en wanneer het goed door elkaar gemengd is voeg je ook de melk toe. Mocht het mengsel nu nog te droog zijn kan je altijd nog wat melk toevoegen. Let wel goed op het moet smeuïg zijn maar geen pap!
- Neem een bakblik en vet deze in met wat boter en bekleed hem dan met een vel bakpapier (de boter zorgt er voor dat het bakpapier niet gaat schuiven). Hou er wel rekening mee dat hoe groter het bakblik is hoe platter de koe word! Ik zelf gebruik een bakblik met een doorsnee van 25 cm.
- Leeg je mengkom in het bakblik en spreid het goed uit met een spatel. Mocht je spatel plakken maak deze dan een klein beetje nat met wat water.
- Bestrijk het mengsel nu met het geklutste ei en versier het dan eventueel met de amandelschaafsel.
- Bak het voor gedurende 45 minuten in de oven.
- Hoewel het heel erg verleidelijk kan zijn om meteen een stukje te willen nemen, nadat ie uit de oven is gekomen, is het beter om hem eerst even te laten afkoelen. Dan proef je de smaak nog veel beter.
Eet smakelijk!
Liefs Simone
Deze recepten zijn ook leuk!
Vondt je dit recept leuk? Dan vind ik het natuurlijk super leuk wanneer je hem deelt met anderen! |